Tips : 5 Sikap Yang Membuatkan Perempuan Nampak Buruk !

Assalamualaikum



Hye peeps! Lama aku tak buat tips kan? So tiba-tiba hari ini rasa terbuka hati nak buat tips memandangkan duk tengok lama dah tips tu kosong. Tiba-tiba dapat idea nak buat 5 Sikap Yang Membuatkan Perempuan Nampak Buruk ni. Actually dia bukanlah tips sangat pun kan? Tapi aku letak dalam kategori tips sebab aku nak lepas korang baca ni bawak-bawaklah sikap yang elok sikit ye.

       So, nak jadi cantik ni bukan setakat pakai makeup je. Perangai pun kena jaga jugak. Maybe lah ada sesetengah yang kata aku pun lebih kurang je, tapi tak apa. Entry ni aku buat bukan pada readers je, tapi dekat diri aku jugak. Moga-moga bila aku baca balik entry ni suatu hari nanti, dengan perangai aku yang buruk jugak, insaflah balik kan?

        Kenapa 5 je? Sebenarnya boleh je bagi lebih. Tapi tengoklah! Baru intro dah 3 perenggan. Sebenarnya sikap ni aku tengok pada diri aku dan orang sekeliling jugak. Apa pendapat orang dan pendapat diri aku. 

        Okey malas nak buang masa. Jom tengok 5 Sikap Yang Membuatkan Perempuan Nampak Buruk .

  1. SUKA BERCAKAP KASAR / MENCARUT 

Yang ni aku mengaku kadang-kadang aku pun buat. Yelah sometimes kita geram sangat dengan orang yang cari fasal tiba-tiba kan? Tapi sekarang ni i'm try to be nice. Dah tak nak cakap kasar-kasar ni bila geram. 

Cuma aku nak pesan dekat sini, kalau korang memang style kasar dan tak boleh move on, bawak-bawaklah bertenang sikit ye nak. Bukan apa. Takut melukakan hati orang tersayang. Setengah orang nampak perempuan buruk sangat kalau mencarut. 


     2.  SEPERTI KATAK DIBAWAH TEMPURUNG 



Kalau perangai macam ni, aku yang perempuan pun naik meluat. Bukan apa. Tolonglah ambil tahu hal isu semasa sikit. Jangan nak duduk bawah tempurung je. Kalau tanya tu mintak-mintak boleh jawab lah soalan-soalan berkaitan hal isu semasa tu. Dah tu jangan nak salahkan orang cakap kita ja yang betul.

    3.  BANGGA DIRI MELEBIH-LEBIH 

635743081985019856-1825494403_work

Yang ni berlaku sendiri dekat kawan-kawan aku. Diorang geram dengan sorang perempuan ni. Suka sangat bangga diri sorang-sorang dia. Memanglah cantik tapi lepas dengan ayat masuk bakul angkat sendiri dia tu orang sekeliling rasa jengkel. Take a note, girls!

     4.  PANAS BARAN

tumblr_mdnqr64BHM1rojiixo1_500

Perempuan memang cepat marah kan kalau tengok dalam cerita-cerita drama. Cepat bad mood kalau putus cinta or something like that. Ubahlah sikap cepat marah, moody terlebih. Annoying sangat tau.

       5.  SUKA MENIPU DAN MEMUTAR BELITKAN AYAT

anigif_original-30188-1404409795-25

Aku mengaku aku memang pandai bab-bab ni. Tapi aku cuma menggunakan kuasa ini untuk keselamatan dan demi menjaga hati orang. Yang lain aku tak pakai. Kadang-kadang benda ni buat ramai tak suka . Sebab yelah. Memang nampak sangat salah dia, pandai pulak putar belitkan cerita. Aiseh!




      So kesimpulan dia jaga hati, jaga peribadi, jaga iman, jaga muka !

credit : hanasuva.com


XOXO

Perlis has many place that I never know before

Assalamualaikum

Heyya uolss! Well, dekat 5 months jugak aku tak update blog. Jangan risau. Blog aku tak berhabuk cause aku cuci every week. Yeah, I usually open my blog but I dont have any idea to share it. Cerita aku tak menarik, seriously. Nak cerita fasal hari raya, tapi iolss takut uolss bosan. Yelah everyone ada cerita raya kan? Buat apa nak tahu lagi kisah raya orang lain, kan? 

        So hari ni aku nak cerita jugak even cerita tak best pun. Yeah sekurang-kurangnya ada satu cerita every 5 months right? lol . Actually ada je cerita tu tapi gambar tak ada. Yang ni je satu-satunya ada gambar. Lagipun tak bestlah kalau tak ada gambar kan?

       So sepatutnya minggu lepas kitaorang ada kem, Kem Pertolongan Cemas. Aku bukanlah ahli PBSM dekat school. Aku kadet polis, kalau adalah. Tapi saja je seronok-seronok nak join kem. Well yeah aku tak pernah join kem luar lagi sepanjang 2 tahun mengaji dekat sekolah menengah ni. So that's why aku nak try join. 

      Nak dijadikan cerita, kem tu ditunda atas sebab-sebab masalah yang tak boleh dielakkan. Masalah macam mana tu, aku tak tahu cause bukan aku yang urus. Tapi aku rasa mybe sebab tak ramai yang join kem tu. Yelah sekarang kan musim trial exam besar-besar tu, Orang tak berminat nak join jadinya.

       Tiba-tiba ada orang tanya nak pergi ke tak lawatan ke Perlis? So aku terfikir 2 hingga 3 kali jugak lah. Sehari je tapi harga dia RM10 ringgit. Memandangkan aku agak kaya minggu lepas (kaya setiap hari Aamiin ) , so aku pun rasa nak join lah. And then ajaklah kawan-kawan join sekali. Pengalaman kena dikongsi bersama kan?

       Trip tu hari Sabtu. Aku memang suka travel. Even travel balik tempat yang aku dah pergi, itu satu perkara yang menakjubkan! Aku join trip ke Perlis tu pun sebab aku bosan terperap dekat asrama. Lagipun aku tak bercadang nak outing haritu. So pagi sabtu tu dah mula bersiap-siap nak ke school. Nak dijadikan cerita, first time dalam tahun ni aku kejut ahli bilik aku bangun Subuh. Dan reaction diorang tentulah menyakitkan hati. Terkejut konon aku kejut. Tahulah orang selalu bangun lambat pun. Huhu :(

       Bila dah sampai school, terus aku dengan kawan-kawan aku lagi 5 orang naik bas. Yang syoknya lawatan ni, makan sarapan dengan tengahari sekali bayar dengan RM10 tu. Haa! Murahkan?


Tentatif kitaorang pagi tu first sekali ke Padang Besar. 

cr:google

For your information, padang besar ni tempat shopping untuk orang-orang yang nak cari barang dengan harga yang murah sebab Padang Besar ialah 'kompleks bebas cukai' . Dekat padang besar ni semua ada. Daripada periuk nasi, beg, baju, bantal sehingga makanan daripada negara Thailand pun ada!

      Waktu aku datang, tak banyak kedai yang buka. Tak sampai 10 kedai yang buka. Sebab kami datang awal pagi sangat. Kami diberi masa lebih kurang 1 jam setengah untuk bershopping. Dalam tempoh yang diberikan tu dah banyaklah kedai dibuka.

       Jalan-jalan punya jalan, tak banyak pun barang aku beli. Aku cuma beli baju t-shirt elmo untuk adik bilik aku yang sambut birthday dia haritu, pepero cookies untuk ahli bilik aku dan cornae untuk aku. 

       Sebenarnya dekat luar pun ada kedai. Tapi aku dengan Aishah lupa. Kami jalan-jalan bahagian dalam jelah. Tepat jam 10:15 kami dah kena ada dalam bas untuk bertolak ke Gua Kelam.


Okey aku mengaku yang sebelum ni aku tak pernah masuk gua. So bila rasa masuk gua tu baru aku tahu betapa kelamnya Gua Kelam ni. Memang bila berjalan kalau tak ada lampu suluh or lampu hp tu memang korang rasa macam sikit lagi nak jatuh bawah gua lepastu terhanyut dengan air terjun tu. Huhu



       Penat jugaklah kan berjalan tanpa lampu ni. Lepas sampai seberang, kami makan dulu nasi yang disediakan tengahari tu. Lepak-lepak, tengok orang mandi dalam sungai and whateva yeah. Lepastu kitaorang rentas balik gua yang kelam tu untuk tuju balik tempat asal kitaorang tadi. 

       Lepastu kitaorang solat, habis settle semua dekat Gua Kelam tu kitaorang naik bas balik terus tuju ke destinasi kedua. Destinasi kedua ialah Taman Ular.



Bila masuk sini, perkara pertama aku nampak ialah aiskrim. Bercadang nak membeli lepas keluar dari taman ular tu.



Taman ni agak besar. Time kitaorang datang, monyet tak ada sebab diorang tengah buat sangkar. Sebelum ni ada. Kawan aku lah cakap. 


masing-masing tak cukup tinggi nak lawan diorang ni. 


Kitaorang nampak ada sekor ular albino ni terlepas. Means ular tu ada orang jagalah. Bukan terlepas tak dijaga. Pakat pi pegang. Hehe



*bajet berani*


Kami jalan-jalan keluar dari bahagian ular pulak. Amek angin luar pulak. Tengok rusa, ostrich, burung unta. Eh! Kejap. Burung unta ngan ostrich bukan sama ke? haha






Lastly kitaorang singgah Kuala Perlis. Singgah Kuala Perlis untuk makan dan solat.





ajet-ajet naruto. puihh! haha




Destinasi last kitaorang Kuala Perlis lah. Sebenarnya ada lagi satu destinasi sebelum Kuala Perlis. Ladang Kifli namanya. Tapi ada sedikit masalah that's why kitaorang tak jadi pergi Ladang tu. Ladang Kifli tu ladang nipah. Proses pembuatan nira nipah. Rasa dia? Aku pun tak tahu coz aku tak pernah minum. Rasa rugilah jugakkan . Huhu

       Lepas solat Maghrib, kitaorang pun balik. Dalam pukul 10.30 macam tu sampai lah. Walaupun sehari, tapi pengalaman tu ada. Lepas ni kena cari trip lain pulak yer. Nantikan ... Bye 


XOXO


















Pesta Pantun Peringkat Daerah Kota Setar dan Peringkat Negeri Kedah

Assalamualaikum

Sekian lama aku tak mengupdate belog, kini aku kembali dengan jari yang keras kaku untuk tekan keyboard. Aku mengaku aku tak adalah sibuk mana kan. Tapi aku still tak dapat luang masa dengan blog. Huhu :'(

So, hari ni aku datang untuk menggegarkan dunia blog ini. Jaga-jaga wahai rakyat marhaen sekalian! Muahahaha :D

Berbalik pada tajuk yang aku tulis di atas. Aku telah join satu pertandingan untuk mengharumkan nama sekolah aku, Maktab Mahmud Alor Setar (nampak macam besar sangat amanat aku ni) dalam pesta pantun yang telah dilangsungkan pada bulan Mac baru-baru ini. 

Jadi, sebagai AJK Badan Bahasa Melayu yang baik lagi setia, aku telah menghadiri ujibakat untuk mencari pemantun-pemantun. Buat pengetahuan semua, sekolah kami tak pernah join langsung pesta pantun ini dan tidak pernah dijemput langsung. Dan tahun ini menjadi sejarah, Maktab Mahmud Alor Setar dijemput dan diminta untuk menonjolkan bakat dalam pantun.

Cikgu hanya menginginkan lima orang pemantun sahaja kerana setiap pasukan terdiri daripada lima orang pemantun-pemantun handal. Disini aku perkenalkan barisan-barisan pemantun yang berjaya lagi berdedikasi serta setia menjunjung adat Melayu ini.(Haha).

                                            Pemantun Pertama  : Muhammad Fahmi (F5)
                                            Pemantun Kedua     : Alea Sufia (F3)
                                            Pemantun Ketiga     : Fatin Nur Fariha (F2)
                                            Pemantun Keempat : Siti Wardah (F2)
                                            Pemantun Kelima    : Ashya' (F2) (pemantun paling berdedikasi :P)


Mari aku perkenalkan nama cikgu pantun kami. Semoga cikgu berbangga kerana namamu terselit di blog ku. Hiks. Nama diberi Cikgu Asmida. Ini lagi satu cerita, bila sebut nama 'Asmida' mesti aku akan teringat 'Mentor Bukan Sekadar Rupa'. 

Ketika pelajar-pelajar sekolah di Malaysia ini sedang bercuti seminggu sempena cuti penggal, kami dikerah untuk datang ke sekolah untuk berlatih pantun. Sebenarnya semua belum ada pengalaman join pantun peringkat sekolah menengah ni. Adapun Fatin dan Wardah pernah join pantun peringkat sekolah rendah dulu. Cikgu pun tak ada pengalaman untuk ini. Jadi kami bersama-sama mereka pantun yang diberi tema. Ada 51 tema dan setiap seorang dapat 10 tema untuk direka.

Sesungguhnya orang paling lambat sekali siap ialah Fahmi. Kerana dia seorang lelaki yang mana tidak boleh bergaul dengan perempuan Maahad. Mamnung!! Haha. Actually, sekolah kami sangat menjaga batas pergaulan diantara pelajar yang tidak sama jantina ini. So, agak kekok apabila digandingkan dengan lelaki untuk permulaan. Nak buat kerja pun Fahmi sorang-sorang tanpa bantuan siapa-siapa keculi Cikgu Asmida. 

Dalam 3 hari juga kami bertungkus-lumus mereka pantun dan berlatih. Kami banyak menggunakan contoh-contoh di internet bagi intro pengenalan pemantun. Sebab kami masih belum ada kemahiran untuk merekanya sendiri 100%

Kami sambung berlatih di sekolah lepas cuti sekolah dah habis. Kami berlatih adakalanya di makmal komputer dan library sekolah. Sejak daripada itulah, muka Fahmi sudah tidak malu untuk bercakap dengan kami. Bukan itu sahaja, ketawakan kami lagilah.

Seronok perjalanan kisah latihan kami ni sebab tak payah masuk kelas, belajar. Walaupun agak ketinggalan, tapi sikit pun tak membuatkan aku jadi terpesong kearah lain daripada apa yang cikgu mengajar dalam kelas time aku tak ada, Alhamdulillah.

Kami lawan hari Rabu. First sekali kami berentap dengan Kolej Sultan Abdul Hamid (KSAH).


Gambar sebelum pergi ke Sekolah Sains Pokok Sena nak lawan pantun.


Sebelum lawan.


Bilik wawasan.


Sebelum mula lawan. Tarik nafas dan baca doa.


Fatin ketaq sangat sampai patah pen dia.

Lepastu, game pertama pun bermula. Aku ditugaskan untuk memperkenalkan pasukan. Ketaq gila!! Huduh suara aku bila dengar balik. Huhu :'(


Terasa kerdil disitu.

Alhamdulillah. Kami juara untuk pusingan pertama. 

Then, kami sambung lawan dengan SMK Seberang Perak, SMK Sultanah Asma dan lepastu kami balik. Untuk peringkat separuh akhir dan akhir, kami kena lawan besok pula di sekolah SMK Pokok Sena.

KEESOKKAN HARINYA


Pagi-pagi dah tunggu dekat sekolah


Abang Fikri dah siap nak hantar kami je tu.

Sampai SMK Pokok Sena, kami akan berlawan dengan SMK Dato Syed Omar. Seriously takut gila! Sebab diorang memang hebat sangat. Psycho kami betul!


No comment.

Tapi Alhamdulillah Syukur ke Hadrat Ilahi kerana kami akhirnya dapat menjuarai pusingan separuh akhir sekaligus membawa diri kami ke pusingan akhir. Sebenarnya ini betul-betul keluar dari hati yang luhur kami semua, kami tak kisah kami menang atau tidak untuk pusingan akhir ini. Sebab kami dah cukup gembira dapat masuk ke peringkat akhir walaupun baru first time join pesta pantun ni.

Tapi, takkan kita tak nak buat elok-elok pulak kut kan? Still lah buat elok, tapi kalau dah tak dapat tu kami tak kisah sebab kami tahu kami masih baru dan masih dalam pembelajaran melihat situasi-situasi baharu. 

Lepastu kami kena lawan dengan SMK Sultanah Bahiyah. Kali ni lawan pun sangat-sangat hebat!




Dengan izin Allah SWT, kami menjuarai Pertandingan Pesta Pantun Peringkat Daerah Kota Setar. Alhamdulillah! Cikgu-cikgu cukup bangga dengan kami. Tambah-tambah Ustaz 'Asim, penolong kanan kokurikulum. 








Fahmi dapat ANugerah Pemantun Terbaik Wooahhh!


Lepastu kami lawan peringkat negeri Kedah pulak. Kami kalah! Hahaha!


Sekian ~


XOXO








Tingkatan 1 Fathonah 2014 Super Duper Awesome Mowsem Howsem!

Assalamualaikum

Lama bebenor aku tak mengupdate blog ni. Malas aku nak update sebenarnya. Tak ada benda pun nak cerita dekat korang semua. Takkanlah pergi sekolah balik sekolah pun nak cerita kan? Well I'm 14 years old now and yes! Muda lagi kan? 

Tapi setiap kali cuti sekolah je rasa nak mengupdate blog tu tinggi dan aku tercari-cari tajuk yang sesuai nak cerita untuk pembaca-pembaca semua. So, hari ini aku teringat pulak dekat budak kelas aku tahun lepas. Aku dah lama nak update pasal jamuan ni tapi keje lupa je kan.


Pada tanggal 1.11.2014 kelas kami, tingkatan 1 Fathonah mengadakan jamuan akhir tahun.So, setiap orang ada kerjanya tersendiri. Kami dibahagikan kepada 4 biro, iaitu biro teknikal, biro makanan, biro photographer dan biro kebersihan. 

Bagi setiap biro ada kerjanya. Aku tersenarai dalam timbalan exco untuk biro makanan. Exco kami Izzati Zaki dan kami terdiri daripada 4 orang ajk. 

Tapi korang jangan pelik kalau ada gambar yang tak ada kena mengena dengan biro makanan tapi aku buat. Maksudnya dekat situ aku tolong lah jugak kan biro yang lain. Lagipun khidmat biro makanan pada hari jamuan sahaja. Selebihnya biro teknikal yang kena buat. 


29.10.2014

Biro teknikal + aku mula mengemas kelas sebelum balik sekolah. Kami susun meja, kerusi, conteng papan hitam dan buat invitation card diy untuk jamuan kelas ni. 


Hasil daripada contengan murid-murid dalam kelas.

Btw, lupa aku nak bagitahu, tema untuk kelas kami ini ialah 
MIRACLE OF FANTASTIC FAIRYTALE

Gituuu uolls! Fairytale gituu.. 

30.10.2014

Kali ini semua murid terlibat untuk buat aktiviti gotong royong sebelum majlis besok. Waktu ni cuti sekolah pulak. So senang lah sikit kan. 


Biro kebersihan + Biro teknikal


1.11.2014

Tibalah masanya (ececece ayat) , jamuan kelas kami start pukul 9 pagi. Lepas pastikan semuanya hadir juga cikgu kelas dengan sang suami juga anak-anak yang terchenta hadir, jamuan pun dimulakan. 


MC yang berdua tu. Majlis dimulakan dengan bacaan doa dan wakil pelajar untuk bagi sepatah dua kata.




Majlis diteruskan sampai lah kira-kira pukul 12 tengah hari. 

Fuh! Even penat tapi kami still happy yang tak terhingga coz jamuan kami jadi walaupun ada sedikit kecacatan macam elektrik tak ada ,ais tak datang sampai pukul 10 pagi dan duit kumpul hilang. Tapi semua tu tak merubah apa-apa pun. 

Terima kasih yang tak terhingga kepada yang menjayakan majlis ini seperti mak Izzati Zaki yang sponsor makanan untuk kami, semua biro yang berusaha keras menjayakan majlis ini juga kepada semua kelas yang berjaya menyumbangkan duit untuk jamuan ini. Tak lupa kepada ustazah dan ustaz yang sanggup datang untuk meraikan majlis akhir tahun tingkatan Satu Fathonah ini. 


Dimana lahirnya sebuah kekeluargaan,
Walaupun jauh dari hati ..
Apabila tiba harinya ..
Akan kita nantikan kesetian tersebut.

Walaupun hidup ini tidak disukai ..
Namun cubalah untuk menyukai ..
Andai takdirnya begitu ..
Manusi berhak memikir ..

We Are 1 Fathonah !




XOXO