Semua Tak Menjadi !

Assalamualaikum :)

Bangun pagi - solat subuh . Habis solat subuh , aku selaklah novel. Nak habiskan haritu jugak novel tu. Tup-tup terlelap. Jaga je dah pukul 11 .30 pagi. Masa tu perut dan bunyi minta diisi. Aku pun turun pergi dapur buat lah breakfast tak seberapa. Waktu tu cadang nak buat untuk sorang je breakfast. Lupa yang abang aku dari matrik dah balik. Buatlah alang-alang dua . 

      Tetibe abang aku menjerit dari tingkat atas suruh aku sidai kain , sapu sampah , mop lantai , tanak nasi dengan buang sampah. Amboi, ingat aku ni bibik ker? Nasib time sidai kain dia tolong. Itupun sekerat. Huh! Isy, tak baik ler. Itupun beruntung dia tolong. 

      Aku nak breakfast time tu tak jadi sebab dia suruh aku sapu sampah dengan mop lantai tingkat atas. Aku pun capailah penyapu, penyodok dengan mop. Sebelum aku sapu, abang aku yang pemalas ni suruh aku buang sampah dengan tanak nasi. Aku pun ikut je. Time nak tanak nasi tu aku kelam kabut skit. Iyolah, sapu sampah belum , mop lantai belum , solat dhuha dengan baca surah al-waqiaah belum (amalan aku sejak dua tiga hari ni ) , mandi belum dan segala-galanya belum dibuat. 

      Aku sapu sampah - sarapan - sambung mop lantai - mandi . Time tu nak solat dhuha dengan baca surah Al-Waqiaah memang tak sempat. Ya-Allah, aku tak naklah mula untuk meninggalkan amalan aku ini. Takut nanti makin suka untuk meninggalkannya. Ini semua gara-gara 'TERLELAP DI PAGI HARI ' kenapa kau muncul , woii?! Sorry, ter-emo sikit. :D

      Mak aku bawa balik lauk untuk lunch. Bila aku masuk dapur balik, Ya-Allah, coway tak boleh hidup pulak. Habistu nak minum air apa? Air paip adalah. Aku naik bilik, on lappy. Tiba-tiba abang aku panggil suruh buat air. Banyak cantik muka ko . -_- . Tak mengapa. Aku ikuti sahaja. Aku masak air pakai periuk. Bila air dah mendidih aku buat air oren. 

      Bila dah dihidang untuk lunch , aku tak tahu mana silapnya. Air oren aku tak manis. Walhal, dah 5 sudu gula aku letak dalam minuman. Nasi aku tanak tadi jadi keras tanpa mengetahui sebabnya. Ayoyo! Apa udah jadi? Abang aku pulak tahu mengomen je. Banyak songeh betullah ! 

      Semua tak menjadi hari ini mungkin tidak mulakan hari dengan baik dan bagus. Nabi kata jangan tidur selepas subuh. Kalau tidak rezeki tertutup. Sah! Ini puncanya. Lepas ini aku nak praktiskan dalam hidup aku, jangan sesekali tidur lepas Subuh. Ingat ! 



XOXO
 

Aku Dapat Guru Kelas Super Duper Awesome Part2

Assalamualaikum :)

Haritu time kelas Bahasa Arab, guru kelas aku masuk dalam kelas. Dia kata dia tak boleh tidur malam haritu. Then kami tanya lah kenapa? Dia kat nanti dia cerita. Now time untuk belajar. 

      Okey, habis belajar tentang bab 'fiil' . Aku mengantuk sesangat. And then terus tidur. XD Walaupun aku tengah syok tidur but aku masih dengar setiap bait perkataan yang diucapkan oleh Ustaz Iqbal. 

      Ustaz Iqbal cerita dia jadi imam dekat satu masjid ni . Imam solat Maghrib. Dia baca surah An-Naba' dalam solat tu. Lepas solat maghrib, ramailah makmum nak salam dengan dia. Tiba-tiba datang seorang pakcik ni tegur ustaz dalam khayalak ramai.

Pakcik :  Apa imam ni baca panjang sangat! 

      Ustaz time tu angin satu badan! Dalam hati ' hang sapa? Aku sapa? ' Yelah, tiba-tiba tegur ustaz depan khayalak ramai. Malu lah. 

Pakcik : Apa imam ni baca panjang sangat. Tak tahu ka ada makmum yang tua.

      Then, pakcik tu buka satu hadis tentang Rasulullah menegur sahabat baginda yang baca terlalu panjang ketika solat. Waktu tu ustaz geram sangat dengan pakcik tu.


Ustaz : Pakcik, sekarang saya buka rujukan saya, pakcik buka rujukan pakcik.

      Pakcik tu diam.

Ustaz : Dalam kitab bla.. bla.. bla.. Bab bla.. bla.. bla.. Rasulullah / Umar Al -Khattab ( tak ingat sapa yang kata) berkata, diharuskan membaca surah yang panjang ketika solat Maghrib dan surah yang pendek ketika solat Isyak.

      Pakcik tu diam. Ustaz time tu panas hati, dah tak dengar ceramah hari tu terus keluar dari masjid. Malam tu ustaz susah sangat nak tidur. Dia asyik terfikirkan berkenaan perjumpaan dia dengan pakcik tu.  And then ustaz ambil kunci kereta pergi ke rumah tok guru ustaz.

      Sampai dekat rumah tok guru ustaz, ustaz nampak tok guru ustaz duduk dekat beranda. Then, ustaz pun bagi salam dekat tok guru ustaz. Ustaz panggil tok guru ustaz ni 'Baba'

Baba : Ha, Iqbal! Awat mai tengah-tengah malam ni? Ada apa?

Ustaz : Baba, saya ada masalah ni.

Baba : Tundukkan keangkuhanmu.

      Time tu ustaz terkejut. 'Mampos lah. Tok guru aku tau apa yang terjadi.' Means kat sini, tok guru ustaz boleh baca apa yang terjadi.

Baba : Iqbal.. Iqbal. Hang ingat hang pandai sangat? Hang ingat hang bagus sangat? Hang terlalu inginkan kepujian dan apabila orang mengata hang, hang marah! Hang tak suka orang mencaci hang. Hang fikir hang mengaji sampai ke Jordan, hang baguih la? Ha fikir hang pandai sampai tak boleh di tegur sikit, dikata sikit, dicaci sikit. Hang nak marah? Hang nak orang sanjung hang kerana kepandaian hang tapi hang tak nak orang kata sikit dekat hang. Bla bla bla bla...

      Ustaz time tu rasa macam nak nangis. Ya-Allah, aku terlalu bermegah-megah dengan ilmu yang Engkau bagi.

Ustaz : Saya minta maaf, baba.

Baba : Jangan minta maaf pada aku. Minta maaflah pada 'kekasih Allah'.

      Allahurabbi! Time tu ustaz dah tahu apa silap besar dia. Ustaz dah faham apa maksud 'kekasih Allah' yang dikatakan oleh tok guru dia. Pakcik yang menegur ustaz tadi rupa-rupanya wali Allah.  'Ya-Allah, aku dah buat silap besar! Macam mana aku nak cari wali Allah itu balik? '

      Dan kesimpulan yang ustaz dapat dalam pengalaman dia ini, jangan terlalu bermegah dengan ilmu yang Allah berikan pada kita. Jangan terlalu bermegah dengan kata-kata pujian daripada orang ramai sehingga tidak boleh langsung menerima teguran orang. Jangan bongkak dan mengakui yang kita ini hebat orangnya walaupun tahu berkaitan bab agama.

      Apabila kita merantau lebih jauh, kita akan berjumpa dengan ramai orang. Dan apabila kita berjumpa dengan orang yang tidak bekerja,tiada isteri,tiada anak,tiada harta tetapi masih boleh hidup malah rezeki melimpah ruah, ditanyakan apakah pekerjaannya. Jawapan : Kerja aku dengan Allah. Itulah dikatakan salah satu wali Allah.



XOXO


Masak Nasi Putih *Flashback*

Assalamualaikum :)


*FLASHBACK*

Waktu tu aku dala kereta dalam perjalanan nak balik rumah. Tiba-tiba mak aku kata,
Mak : Ashya, satgi letak nasi 4 pot.
Aku : Ha? Okey. (tunjuk pro. Tapi dalam hati ' macam mana akunak letak nasi ni.. '

Aku nampak ada tab mak aku dekat seat belakang. Terus aku capai and then buka google search macam mana nak letak nasi. Belajar dekat internet tak faham langsung because diorang ajar berbelit-belit. And last sekali bila sampai rumah cepat-cepat aku nak bilik and buat dunno je.

      Lepas daripada kejadian tu, aku cuba untuk belajar rebus nasi putih pakai ricecooker . Setiap kali mak aku suruh masak nasi je aku akan sentiasa teringat kejadian tu.


XOXO


Tips Murah Rezeki :D



Assalamualaikum :)

 Hidup manusia ini seperti roda. Adakalanya dibawah dan adakalanya di atas. Adakalanya rezeki kita sempit dan adakalanya rezeki kita banyak hingga melimpah. So, hari ini meh aku nak share serba sikit pasal tips murah rezeki.

      Buat pengetahuan korunk, rezeki ini datang daripada Allah. Setiap apa yang dirkuniakan haruslah diucapkan 'Alhamdulillah' sebagai bersyukurnya kita terhadap apa yang diberi oleh pencipta kita. Walaupun rezeki itu sekecil-kecil zarah hingga sebesar-besar zarah hendakkanlah menyebut ucapan itu. Rezeki itu bukan sahaja duit, malah anggota badan kita yang masih boleh digunakan 100% , kehidupan kita yang selesa dan semua yang berada di muka bumi ini ialah rezeki yang dikurniakan oleh kita.

1. Menyempatkan diri beribadah
Allah tidak sia-siakan pengabdian diri hamba-Nya, seperti firman-Nya dalam hadis qudsi: “Wahai anak Adam, sempatkanlah untuk menyembah-Ku maka Aku akan membuat hatimu kaya dan menutup kefakiranmu. Jika tidak melakukannya maka Aku akan penuhi tanganmu dengan kesibukan dan Aku tidak menutup kefakiranmu. (Riwayat Ahmad, Tirmizi, Ibnu Majah dan al-Hakim dari Abu Hurairah r.a.)

2. Memperbanyak istighfar
Istighfar adalah rintihan dan pengakuan dosa seorang hamba di depan Allah , yang menjadi sebab Allah jatuh kasih dan kasihan pada hamba-Nya lalu Dia berkenan melapangkan jiwa dan kehidupan si hamba. Sabda Nabi s.a.w.: “Barang siapa memperbanyak istighfar maka Allah s.w.t akan menghapuskan segala kedukaannya, menyelesaikan segala masalahnya dan memberinya rezeki dari arah yang tidak disangka.” (Riwayat Ahmad, Abu Daud, an-Nasa’i, Ibnu Majah dan al-Hakim dari Abdullah bin Abbas r.a.)

3. Tinggalkan perbuatan dosa
Istighfar tidak laku di sisi Allah jika masih buat dosa. Dosa bukan saja membuat hati resah malah menutup pintu rezeki. Sabda Nabi s.a.w.: “dan seorang lelaki akan diharamkan baginya rezeki kerana dosa yang dibuatnya.” (Riwayat at-Tirmizi)


4. Sentiasa ingat Allah
Banyak ingat Allah buatkan hati tenang dan kehidupan terasa lapang.Ini rezeki yang hanya Allah beri kepada orang beriman. Firman-Nya: “(iaitu) orang-orang beriman dan hati mereka menjadi tenteram dengan mengingati Allah . Ingatlah, hanya dengan mengingati Allah hati menjadi tenteram.” (Ar-Ra’d: 28)

5.Berbakti dan mendoakan ibu bapa
Dalam hadis riwayat Imam Ahmad, Rasulullah s.a.w. berpesan agar siapa yang ingin panjang umur dan ditambahi rezekinya, hendaklah berbakti kepada ibu bapanya dan menyambung tali kekeluargaan. Baginda s.a.w. juga bersabda: “Siapa berbakti kepada ibu bapanya maka kebahagiaanlah buatnya dan Allah akan memanjangkan umurnya.” (Riwayat Abu Ya’ala, at-Tabrani,al-Asybahani dan al-Hakim) Mendoakan ibu bapa juga menjadi sebab mengalirnya rezeki, berdasarkan sabda Nabi s.a.w.: “Apabila hamba itu meninggalkan berdoa kepada kedua orang tuanya nescaya terputuslah rezeki (Allah ) daripadanya.” (Riwayat al-Hakim dan ad-Dailami)

6. Berbuat baik dan menolong orang yang lemah
Berbuat baik kepada orang yang lemah ini termasuklah menggembirakan dan meraikan orang tua, orang sakit, anak yatim dan fakir miskin, juga isteri dan anak-anak yang masih kecil. Sabda Nabi s.a.w.: “Tidaklah kamu diberi pertolongan dan diberi rezeki melainkan kerana orang-orang lemah di kalangan kamu.” (Riwayat Bukhari)

7. Tunaikan hajat orang lain
Menunaikan hajat orang menjadi sebab Allah lapangkan rezeki dalam bentuk tertunainya hajat sendiri, seperti sabda Nabi s.a.w.: “Siapa yang menunaikan hajat saudaranya maka Allah akan menunaikan hajatnya…” (Riwayat Muslim)

8. Banyak berselawat
Ada hadis yang menganjurkan berselawat jika hajat atau cita-cita tidak tertunai kerana selawat itu dapat menghilangkan kesusahan, kesedihan, dan kesukaran serta meluaskan rezeki dan menyebabkan terlaksananya semua hajat. Wallahu a’lam.

9. Buat kebajikan banyak-banyak
Ibnu Abbas berkata: “Sesungguhnya kebajikan itu memberi cahaya kepada hati, kemurahan rezeki, kekuatan jasad dan disayangi oleh makhluk yang lain. Manakala kejahatan pula boleh menggelapkan rupa, menggelapkan hati, melemahkan tubuh, sempit rezeki dan makhluk lain mengutuknya.

10. Berpagi-pagi
Menurut Rasulullah s.a.w., berpagi-pagi (memulakan aktiviti harian sebaik-baik selesai solat Subuh berjemaah) adalah amalan yang berkat.

11 . Menjalin silaturrahim
Nabi s.a.w. bersabda: “Barang siapa ingin dilapangkan rezekinya dan dilambatkan ajalnya maka hendaklah dia menghubungi sanak-saudaranya.” (Riwayat Bukhari)

12. Melazimi kekal berwuduk
Seorang Arab desa menemui Rasulullah s.a.w. dan meminta pedoman mengenai beberapa perkara termasuk mahu dimurahkan rezeki oleh Allah . Baginda s.a.w. bersabda: “Sentiasalah berada dalam keadaan bersih (dari hadas) nescaya Allah akan memurahkan rezeki.” (Diriwayatkan daripada Sayidina Khalid al-Walid)

13. Bersedekah
Sedekah mengundang rahmat Allah dan menjadi sebab Allah buka pintu rezeki. Nabi s.a.w. bersabda kepada Zubair bin al-Awwam: “Hai Zubair, ketahuilah bahawa kunci rezeki hamba itu ditentang Arasy, yang dikirim oleh Allah azza wajalla kepada setiap hamba sekadar nafkahnya. Maka siapa yang membanyakkan pemberian kepada orang lain, nescaya Allah membanyakkan baginya. Dan siapa yang menyedikitkan, nescaya Allah menyedikitkan baginya.” (Riwayat ad- Daruquthni dari Anas r.a.)

14. Melazimi solat malam (tahajud)
Ada keterangan bahawa amalan solat tahajjud memudahkan memperoleh rezeki, menjadi sebab seseorang itu dipercayai dan dihormati orang dan doanya dimakbulkan Allah

15. Melazimi solat Dhuha
Amalan solat Dhuha yang dibuat waktu orang sedang sibuk dengan urusan dunia (aktiviti harian), juga mempunyai rahsia tersendiri. Firman Allah dalam hadis qudsi: “Wahai anak Adam, jangan sekali-kali engkau malas mengerjakan empat rakaat pada waktu permulaan siang (solat Dhuha), nanti pasti akan Aku cukupkan keperluanmu pada petang harinya.” (Riwayat al-Hakim dan Thabrani)

16. Bersyukur kepada Allah
Syukur ertinya mengakui segala pemberian dan nikmat dari Allah . Lawannya adalah kufur nikmat. Allah berfirman: “Demi sesungguhnya! Jika kamu bersyukur, nescaya Aku tambahi nikmat-Ku kepadamu, dan demi sesungguhnya jika kamu kufur, sesungguhnya azab-Ku amat keras.” (Ibrahim: 7). Firman-Nya lagi: “… dan Kami akan memberi balasan kepada orang-orang yang bersyukur.” (Ali Imran: 145)

17. Mengamalkan zikir dan bacaan ayat Quran tertentu
Zikir dari ayat-ayat al-Quran atau asma’ul husna selain menenangkan, menjernihkan dan melunakkan hati, ia mengandungi fadilat khusus untuk keluasan ilmu, terbukanya pintu hidayah, dimudahkan faham agama, diberi kemanisan iman dan dilapangkan rezeki.
Misalnya, dua ayat terakhir surah at-Taubah (ayat 128-129) jika dibaca secara konsisten tujuh kali setiap kali lepas solat, dikatakan boleh menjadi sebab Allah lapangkan kehidupan dan murahkan rezeki. Salah satu nama Allah , al-Fattah (Maha Membukakan) dikatakan dapat menjadi sebab dibukakan pintu rezeki jika diwiridkan selalu; misalnya dibaca “Ya Allah ya Fattah” berulang-ulang, diiringi doa: “Ya Allah , bukalah hati kami untuk mengenali-Mu, bukalah pintu rahmat dan keampunan-Mu, ya Fattah ya `Alim.” Ada juga hadis menyebut, siapa amalkan baca surah al-Waqi’ah setiap malam, dia tidak akan ditimpa kepapaan. Wallahu a’lam.

18. Berdoa
Berdoa menjadikan seorang hamba dekat dengan Allah , penuh bergantung dan mengharap pada rahmat dan pemberian dari-Nya. Dalam al-Quran, Allah suruh kita meminta kepada-Nya, nescaya Dia akan perkenankan.

19. Berikhtiar sehabisnya
Siapa berusaha, dia akan dapat. Ini sunnatullah. Dalam satu hadis sahih dikatakan bahawa Allah berikan dunia kepada orang yang dicintai-Nya dan yang tidak dicintai-Nya, tapi agama hanya Allah beri kepada orang yang dicintai-Nya saja. (Riwayat Ahmad, Ibnu Abi Syaibah dan al-Hakim). Bagi orang beriman, tentulah dia perlu mencari sebab-sebab yang boleh membawa kepada murah rezeki dalam skop yang luas. Misalnya, hendak tenang dibacanya Quran, hendak dapat anak yang baik dididiknya sejak anak dalam rahim lagi, hendak sihat dijaganya pemakanan dan makan yang baik dan halal, hendak dapat jiran yang baik dia sendiri berusaha jadi baik, hendak rezeki berkat dijauhinya yang haram, dan sebagainya.

20. Bertawakal
Dengan tawakal, seseorang itu akan direzekikan rasa kaya dengan Allah. Firman-Nya: “Barang siapa bertawakal kepada Allah , nescaya Allah mencukupkan (keperluannya).” (At-Thalaq: 3) Nabi s.a.w. bersabda: “Seandainya kamu bertawakal kepada Allah dengan sebenar-benar tawakal, nescaya kamu diberi rezeki seperti burung diberi rezeki, ia pagi hari lapar dan petang hari telah kenyang.” (Riwayat Ahmad, at- Tirmizi, Ibnu Majah, Ibnu Hibban, al-Hakim dari Umar bin al-Khattab r.a.)
Kesemua yang disebut di atas adalah amalan-amalan yang membawa kepada takwa. Dengan takwa, Allah akan beri “jalan keluar (dari segala perkara yang menyusahkan) , dan memberinya rezeki dari jalan yang tidak terlintas di hatinya.” (At-Talaq: 2-3) Pendek kata, bagi orang Islam, untuk murah rezeki dalam ertikata yang sebenarnya, kuncinya adalah buat amalan-amalan takwa. Amalan-amalan ini menjadi sebab jatuhnya kasih sayang Allah , lalu Allah limpahi hamba-Nya dengan keluasan rezeki dan rasa kaya dengan pemberian-Nya.

Credit : Oh!Islam

Credit ~ Credit !

Assalamualaikum :)

Kalau korunk perasan blog aku baru je berubah dalam 40% . Thanks to blogger yang lain sebab sudi ajar aku pakai tutorial korunk. Well, aku just nak credit supaya diorang tahu yang aku pakai background, doodle, tutorial diorang. 

#DOODLE


#BACKGROUND
 


#NAVBAR



Thanks to korunk sebab bagi blog aku kelihatan baru. Yang lain, tunggu yep saat blog aku berubah lagi. Thank you semua ! XD


XOXO

Wabak Penyakit Meresap dalam Budak Hostel

Assalamualaikum

Actually, aku balik rumah hari selasa ni. But, aku diberi pelepasan oleh warden untuk balik rumah sebab sakit perut.. Weeehheee! Thanks Cikgu Lauddin.. = )

      Budak asrama ramai gilerr sakit perut and ceret beret . Aku rasa kompem sebab makcik kantin punyerr. Hari Khamis tu kami satu asrama puasa. Sajalah.. Puasa sunat. Lagipun minggu tu asrama sambut minggu Mengingati Rasulullah.
      Nak dijadikan cerita, diorang kata sambal nasi lemak untuk sahur haritu diorang ambil yang petang kelmarin punya. Ada juga yang kata makanan hari Rabu haritu. Yang pastinya pagi Jumaat tu aku bangun tidur rasa lapar tahap gaban! Perut ni kosong sangat. Walhal aku makan satu talam nasi untuk buka puasa dengan 3 orang kawan aku. Takkan rasa lapar lagi kut

      Lepastu ada pulak riadah. Mau nyerr aku tak lapar time buat riadah tu. Rasa nak pengsan bakk hangg! Then, diorang jamu breakfast hari tu roti canai. Aku tak lalu. Serius tak lalu. Tapi terpaksa jugak aku makan sebab lapar. Time tu perut rasa memulas. Berbunyi pelik semacam. Mulalah nak terperap dalam toilet tu lama-lama. 

      Sampai hari ni aku rasa lagi bila aku makan je mesti nak buang. Satu lagi faktor ramai budak asrama balik sebab KAYAP . Ramai kut orang dapat kayap ni. Mybe sebab kolah yang diorang mandi tu kotor kut. Tak pun air paip pun boleh jadi kotor jugak. Tuala tak tukar selama berminggu-minggu pun boleh jugak dikaitkan dengan kayap ni. Euuww! Please lah sister-sister sekalian. Tukarlah tuala tu . Bagi orang bujang yang rajin tukarlah tuala tu sekurang-kurangnya 3 hari sekali. Kalau malas sekalipun seminggu sekali. Jangan tak tukar langsung!

      Tuala tu pun jangan main sepuk je. Aku mengaku. Aku pun kekadang sepuk jugak. But, sepuk tu jangan sampai berjam-jam. Belakang badan aku ada satu bekas yang tak dapat diketahui. Bila tanya, ada kata kayap, ada kata bekas tu sebab suka main air lah . Tapi bila aku tanya orang pro skit, diorang kata bekas gigitan. Mybe aku kena gigit hantu kut. Ouh, never mind!

      But, Alhamdulillah sebab aku tak dapat kayap. Well, kayap tu membawa maut jugak kut! Kawan sebelah katil aku balik rumah sebab dapat kelopak garam. Mulanya ada pada paha dia saja. Makin lama sampai ke betis. Merah kut kaki dia! Kesian sangat. Terpaksa dia balik. Nasib baik penyakit kelopak garam tu tak berjangkit. Kalau tak, maunya aku halau dia tidur dekat para kasut luar bilik sorang-sorang XD

      Apapun, semua ujian ini datang daripada Allah. Allah tidak akan menguji kita dengan ujiannya seandainnya kita tidak mampu. Sesungguhnya, Allah suka menguji orang-orang yang beriman : )


XOXO
     

Aku Dapat Guru Kelas Super Duper Awesome!

Assalamualaikum

Baru-baru ni guru kelas perempuan aku baru lepas bersalin. Tak silap baby boy. Apapun, tahniah ustazah!Moga-moga berkat hidup dan rezeki melimpah ruah.

      Nak dijadikan cerita, pada tarikh yang entah berapa aku tak ingat , hari Ahad cikgu Sejarah aku tegur aku. 

Cikgu Sejarah : Ashya, ni guru kelas kamu yang baru. (sambil tunjuk dekat sorang laki sebalah beliau)

 Ourrrr - eyymmmm - geeee! Guru kelas aku? Serabai gilerr nak mati! Dengan rambut panjang dan jambangnya, bangla yang selalu hantar gas dkt rumah aku lagi kemas.

 Aku : Err.. Err.. (sambil tersenyum tak ikhlas langsung! Masih lagi terkejut segala usus-usus aku ni) Assalamualaikum, ustaz !

Laki tadi tu pandang muka aku dengan wajah yang bengis! Ouh, habislah hidup aku! Dapat guru kelas yang serabai dan muka yang garang gilerr nak mati!

Laju je kaki aku ni pergi dari tempat tu memandangkan aku kena berangkat segera. Kawan aku yang ramai-ramai duk sebelah aku tu pakat-pakat mula bukak gosip tentang guru kelas baru tu..

Kawan Weh! Aku tak mau guru kelas tu wehh! Macam bangla jual karpet siott!

Gilerr ah kawan aku ni. Lagi teruk dari bangla aku!

Aku : Ang ingat aku mau sangat ahh?

Pastu heboh satu kelas kami dengan guru kelas baru tu. Pakat-pakat tak mau. Yelah, dengar citer serabai gilerr nak mati pun dah cukup kami tolaknya. 

Keesokkan harinya.....

      Time masa cikgu kelas kami masuk, pakat-pakat tunggu nak tengok muka guru kelas tu. Dah datang! Dah datang!
Eh? Lain pulak gaya dia hari ni. Semalam nampak serabai, tapi hari ni dah kemas!  Rambut dia dah pendek dan kemas. Jambang dia dah sikit . Muahahaha XD 
Tapi yang meletoppss nyerr dia pakai spek ray ban masuk kelas! Gempak gileerrr siott!
      Lepas bagi salam,dia terus perkenalkan diri.

Guru kelas : Nama ustaz, Iqbal. (Tulis dkt papan hitam 'Iqbal' dalam bahasa jawi sampai buat khat segala bagai. Tahulah cikgu khat pun -_-' ) Ustaz dulu pernah mengaji dekat sini ( sekolah aku ) dari ting1 sampai ting 6 . Waktu ustaz ting1 tak ramai budak puteri kenal ustaz .(budak perempuan sekolah kami. Sekolah kami ni asing perempuan lelaki. So, memang padan kalau kami tak kenal sama sendiri ) Waktu ustaz ting2, semua puteri kenal ustaz. 

Time tu aku rasa nak termuntah.

Guru kelas : Waktu ustaz ting3, semua puteri sukakan ustaz.

Ourrr -eyyymm -geeee! Rasa macam nak hempuk je batang penyapu kat belakang kelas tu. Perasann gilossss! Time tu satu kelas gelak.

Guru kelas : Waktu ustaz ting4 , faham-fahamlah..

Ouh, aku tak faham (-_-')

Guru kelas : Waktu ustaz ting5 ada puteri sanggup bunuh membunuh sebab berebutkan ustaz.

Haa!  (-_-') Ourrr -eyyyymmmm -geeee untuk kali ke 100! Ini memang perasan tahap gaban giloss ni. Sumpah  lawak! Aku dengan budak-budak kelas aku tak berhenti gelak.
  
Ohhh! Ustaz aku pun nak gelak jugak! Gelak macam Profeser Klon versi garau. Habis kami gelak lagi ahh..

Pastu beliau pegang pemadam blackboard kami pastu padam. Ouh, rajinnnyerrr...

Guru kelas : Syoknya pegang! Dah lama tak pegang. 

Time tu aku rasa macam ' Alomaakk, 'perak' (lebih kurang rusa masuk kampung lerr) nyerr ko! '

Pastu dia cerita dia datang awal sekolah. Sambil-sambil tu dia jejalan lah sekita sekolah kami. Sempatlah dia kata dia cubit perut beberapa murid yang datang lambat. kejam! 
Kami dalam kelas ada satu buku rekod kawalan ponteng. Cikgu-cikgu perlu tandatangan dalam buku tu. Lepastu kawan aku letak lah buku tu atas meja. Dan-dan beliau terkejut, pastu tanya buku tu tuk apa? 

      Kawan aku jawab ahh untuk tandatangan. Dia kelam kabut cari pen. 'Pen mana pen? Tak sabar nak tandatangan ni! ' sambil tiup-tiup tapak tangan.  Ourrr -eyyymmm -geee! Hahaha!Sumpah lawak! Memang jakun.

Pastu ada beliau cakap, dia ni tak suka kalau kami panggil dia ustaz,cikgu,sir atau lebih kurang gituu lerr... Aku dalam hati. ' weehh, iqbal! ' :3

Dia kata dia ni macam kawan kami. Well, aku tak suka persepsi cikgu-cikgu yang menganggap anak muridnya tu sebagai kawan. Sebab cara macam memerli kekadang tu.

Sepanjang aku belajar dengan dia, banyak ilmu bahasa arab dan khat yang aku fahami dan mengerti. Dan banyak jugak cerita lawak yang kami dapat dalam kelas dia.

Antaranya...

  • Ustaz Iqbal tu duk citer pasal hantu dekat kami. Dia ada citer pasal Zawiyah yang mati bunuh diri dekat sekolah aku , pasal anjung bangunan blok A, pasal hantu tentera jepun, pasal abang senior dia kena kacau, pasal kawan dia kejut dia teman pegi tandas, pasal pak guard dia yang cakap kemas dan banyak lagi! Nanti aku buat entry pasal citer ni ok?
  • Ustaz Iqbal ni duk citer yang dia ni dulu budak nakal dkt sekolah dipilih jadi pengawas. Last-last jadi ketua pengawas. Entry ni pun sama aku akan postkan.
  • Ustaz Iqbal ni dulu pernah kawan dengan orang arab gangster dekat Jordan. 
  • Ustaz Iqbal dpt teguran tak boleh pakai ray ban masuk kelas. Walhal, gempak siot kalau pakai!
  • Rupa-rupanya, Ustaz Iqbal ni hot dekat fb rupanya. Patutlah dia kata dia update status ' Alhamdulillah, berjaya dapat jadi guru ganti dekat (sekolah aku) .. Bla bla bla ' dia kata dapatlah dalam 200 lebih likes. Sikit jer tuhh ..Haakk tuihh :P
  • Ustaz Iqbal suka ulang tarikh lahir dia bila masuk bulan 3. Walhal tarikh lahir dia bulan 4. Cehh. Bajet!
And the last class pada hari itu, dia kata dia akan ingat sampai bila-bila kelas kami sbb kelas kami kelas 1st yang dia masuk. Siap tangkap lagi gambar! Peace yoo!

XOXO