My Life In 2016


Hye Assalamualaikum!

I'm back! Ya Allah aku minta maaf banyak-banyak sebab dah lama sangat tak update apa-apa dalam blog ni. There's a lot of reasons why I really don't care about my blog for this year. 

So macam mana ea nak start? Okay, actually aku stay dekat Kedah right now and memandangkan my mom pindah ke KL untuk tahun ni, so I need to stay with my brother and his wife at Kedah because I am studying in Kedah right now. And the good news is I don't stay in hostel anymore! Oh, ia adalah satu penghargaan yang sangat besar yang patut aku celebrate. No guys I'm just kidding! 

Walaupun aku berulang dari rumah ke sekolah everyday, but I'm still don't have any opportunity to update anything in my blog. There's because the first is, MALAS. Kalau aku nak update pun aku terfikir what should I update? I don't have any interesting stories to share to everybody. So, what should I write? And the second reason is, I don't have wifi at my home. That's the huge excuse actually why I'm not update anything. 

So hari ni aku terpanggil nak share beberapa event penting yang aku lalui sepanjang tahun 2016. Tak banyak pun but dah cukup untuk melengkapkan kenangan aku bagi tahun ni. 

Oh, I am really awkward right now. Biasalah dah lama tak menaip panjang-panjang macam ni. Selalunya kalau taip panjang-panjang macam ni akan jadi singkat jugak sebab seriously dah tak ada bakat menulis dan menaip macam dulu hahaha okay never mind. 

Okay so let's start!

KEJOHANAN SUKAN PERINGKAT MAKTAB MAHMUD ALOR SETAR (KESUMMAS)

Setiap tahun, sekolah akan mengadakan sukan tahunan. And aku salah seorang atlet yang masih belum menyerlah lagi ni, cubakan diri untuk join apa-apa sukan yang aku gemari. Dan sukan yang aku pilih ialah, ping-pong.

Why ping-pong? Sebab pertama, dekat sekolah aku tak ramai yang join ping-pong sebab bagi kitaorang ping-pong ialah satu game yang agak payah. Kita perlukan table ping-pong sendiri untuk bermain. Dia tak macam badminton yang boleh main sesuka hati dekat mana-mana ja. Dia juga tak macam bola jaring ataupun bola sepak yang memang popular dan sediakan kemudahan tempat untuk bermain. Ping-pong ada meja. Kalau lah kerajaan bagi kemudahan meja ping-pong hari ini, confirm esok meja tu hilang sebab kena curi. Berkemungkinan ada dekat rumah aku eh. 

Sebab kedua ialah aku memang mencari sukan yang buat muka aku tak sunburn. Aku benci gila muka hitam-hitam rentung ni. Hitam asli tak mengapa. Tapi hitam sunburn lain macam sikit warna dia. Tambah pulak aku gadis jelita berhijab pulak. Memang ada line lah dekat bahagian muka macam bumi yang sebelah malam sebelah siang. Akibat faktor berhijab, bahagian muka yang terdedah jadi gelap dan yang tertutup putih. Tapi aku tak sampai hilang kewarasan lagi untuk cabut tudung kan. Tak fasal-fasal rentung semua. Tak dekat dunia, kat akhirat Alhamdulillah. So aku pilih untuk mencari sukan yang memang tak buat muka aku jadi sunburn. Dan ternyata ping-pong main dalam dewan bukan padang sekolah.

Alhamdulillah, aku dapat untuk mewakili rumah sukan dalam acara ping-pong. Yang tak boleh tahannya, ping-pong beregu dengan individu sekali aku dapat. Hebat sangat ke aku ni hoho . Dan yang paling membanggakan dan menyeronokkan, aku dapat mewakili sekolah dalam acara ping-pong. Kan aku cakap senang je nak dapat. 

Aku bersyukur sangat-sangat sebab dalam KESUMMAS ini aku dapat dua pingat sekali untuk acara yang sama. Aku tak masuk acara lain dah selain ping-pong. Dan untuk individu aku dapat johan manakala beregu aku dapat naib johan. Tahniah untuk aku!



KONVENSYEN PROGRAM TUNAS NIAGA (PROTUNE) PERINGKAT NEGERI KEDAH

Konvensyen PROTUNE ni ialah salah satu pertandingan yang dianjurkan oleh Perbadanan Kemajuan Negeri. Sekolah aku terlibat dalam pertandingan ini dan diorang hantar 10 orang wakil untuk menyertai pertandingan Konvensyen PROTUNE ini. Aku adalah salah seorang daripada peserta konvensyen tersebut. 

Untuk konvensyen ini, diorang bahagikan kepada dua pertandingan. Satu, pertandingan catur bestari dan dua, pertandingan pembentangan laporan syarikat. So terang lagi bersuluh aku join pertandingan yang kedua. 

Bagi yang tak faham apa sebenarnya konvensyen ini, untuk pertandingan yang kedua ni, aku dengan 5 orang lagi kawan diminta untuk buka satu syarikat bawah Kelab Usahawan Muda sekolah. Dalam syarikat ini, kami diminta untuk membuat satu produk kreatif and satu perkhidmatan. Lepas tu, kitaorang diminta untuk menjalankan perniagaan ini sepanjang tahun di sekolah dan berakhir pada bulan November if I'm not mistaken. Lepas je tamat semua perniagaan kitaorang untuk tahun tu, kitaorang diminta buat satu laporan tahunan syarikat. Dalam laporan tahunan syarikat itu, kita kena terangkan detail lah apa yang syarikat kita buat sepanjang tahun dan untung rugi sebuah syarikat tu.

Dalam sebuah syarikat mesti ada organisasi dia, Aku dah terang dalam post sebelum ni fasal organisasi untuk syarikat kami. Dan jawatan yang aku pegang ialah Pengurus Pemasaran. Oh ye! Sebelum aku lupa nak bagitahu, nama syarikat kami ialah D'MAS Sdn. Bhd.. Nama ni sempena daripada nama sekolah kami sendiri iaitu Maktab Mahmud Alor Setar atau lebih dikenali sebagai MMAS. So kitaorang bercadang untuk letak D'MAS ( Double MAS ). Sounds great, right? Okay tak.

Beralih pula kepada pertandingan pertama. Untuk pertandingan catur bestari ni, satu kumpulan empat orang wakil. Aku tak berapa faham actually fasal pertandingan catur bestari ni because it's quite difficult. Atau lebih tepat sekali, aku yang tak ada hati nak tahu fasal game ni. Ya! Catur bestari ini sejenis game. Dia bukanlah catur/chess. Jauh sangat beza mereka. Tapi dia sejenis game yang ala-ala Saidina or Jutaria. Dan dia main saham dalam game ini. Yang tu je aku faham and aku boleh terang.

Untuk Pertandingan Konvesyen PROTUNE Peringkat Negeri Kedah yang dianjurkan oleh PKNK ini, alhamdulillah kumpulan kitaorang dapat menjuarai pertandingan yang kedua dan mendapat naib johan dalam pertandingan yang pertama. Kitaorang happy sangat-sangat sebab ini pertandingan PROTUNE yang kali pertama kitaorang participate. Kitaorang bersyukur sangat-sangat sebab lepas menang ni, kitaorang dapat MENYERTAI KE PERINGKAT KEBANGSAAN PULA! Ouh, I'm really excited because this is my first time dapat join sampai ke peringkat kebangsaan. And one more thing I like this competition because we got a really high amount of money okay siapa je tak suka duit kan?



KONVENSYEN PROGRAM TUNAS NIAGA (PROTUNE) PERINGKAT KEBANGSAAN

Untuk peringkat seterusnya, kitaorang daripada pertandingan persembahan je yang layak untuk menyertainya. Sedih jugaklah sebab pertandingan catur bestari tak dapat sebab diorang dapat nombor dua. Tapi sedih 2 minit je. Lepastu tak dah sebab yang taleh sertai tu bukan aku kan hoho .

Untuk pertandingan konvensyen peringkat kebangsaan tahun ini, diorang adakan di Perak. Aku tak excited sangat sebab Perak aku lalu selalu kalau nak ke KL. Aku harapkan Sarawak atau Sabah sebab dua negeri tu terpisah jauh sangat dari kitaorang yang dekat semenanjung ni. Susah tau nak usya lelaki handsome dekat sana hahaha I'm just kidding. 

Peserta yang datang kali ni semua hebat-hebat belaka. Memang tak boleh sangkal. Produk diorang semua gempak-gempak. Kencing harimau lah, I-Planner lah and banyak lagi! Aku seriously berbangga gila dengan anak-anak muda Malaysia yang mampu untuk berfikiran jauh dan sangat bijak dalam urusan perniagaan. Kita perlukan orang-orang macam ini untuk memajukan ekonomi Malaysia dan menjadikan Malaysia dikenali di mata dunia. Bolehlah undi saya sebagai PM baru.

Tapi untuk pertandingan ini, biasalah. Dah cakap awal-awal tadi ramai yang hebat. Mestilah kitaorang kalahkan. Kalau menang dah cakap dah kami yang paling hebat, bergaya, jutawan, glamour, bijak dekat situ. Tapi dah kalah ni memang kami cakap honestly RAMAI SANGAT-SANGAT HEBAT and kami yang turut hebat ni pun orang tak tengok sebab orang tak nampak, kami pendek. Ye kami pendek bukan tak hebat.


PERTANDINGAN PING-PONG PERINGKAT DAERAH KOTA SETAR (MSSD)

Okay, untuk pertandingan ping-pong ini, aku tak join pun sebab pertandingan ini bertindih dengan pertandingan konvensyen protune peringkat negeri. Tapi game kali ini game berkumpulan. So macam mana kumpulan aku menang sekalipun, aku still akan dapat sijil.

Untuk hari penyampaian sijil dan pingat tu aku datang lah. Sebab waktu tu, waktu cuti. Dan aku berpeluang lah jugak tengok atlet menengah atas berlawan kan. Memang hebat sangat-sangat! Dan majoriti yang join pertandingan ping-pong dan yang nampak hebat ini ialah cina. 

Alhamdulillah, kumpulan aku berjaya jugak untuk dapat naib johan walaupun tak ada aku haha. Macamlah kalau ada aku boleh dapat johan ceh. Tahniah buat Nasyitah, Cuna dan Wafa' sebab dapat membanggakan sekolah. And thank you sebab bagi dapat nombor jugak, so aku bolehlah dapat nama sekali kehkeh.


PERTANDINGAN PING-PONG PERINGKAT MAKTAB MAHMUD (KESUMMAM)

Pertandingan seterusnya peringkat negeri pulak. Kiranya aku wakil sekolah Maktab Mahmud Alor Setar nak berentap dengan Maktab Mahmud cawangan yang lain lah. Entah macam mana aku boleh dapat single. Bukannya hebat mana pun aku. Orang cakap aku dapat single sebab aku tak datang masa pemilihan haritu. So, kira macam balas dendam lah jugak ni kan huhu.

Untuk peringkat negeri ni, aku tak berharap sangat dapat sambung sampai peringkat kebangsaan. Yelah, aku pun masih lagi barukan? Main pun terkial-kial lagi. Aku cuma harap aku dapat kalahkan beberapa orang pun dah cukup. 

Untuk first game, aku menang. Game yang kedua atau ketiga aku tak ingat, aku kalah hahahaha. Yang tak boleh blah nye aku dah cakap tadi aku tak kisah menang ke kalah sebab ni first time aku wakil sekolah, last-last aku nangis jugak masa kalah tu. Entahlah kenapa aku nangis. Mungkin sebab aku nervous sangat kut. Pastu aku tak boleh nak focus time lawan tu sebab mata kami dekat-dekat je. 




PROGRAM PEMBUDAYAAN KEUSAHAWANAN KOPERASI SEKOLAH 2016 PERINGKAT NEGERI KEDAH

Amboi nama kemain panjang. Untuk pertandingan kali ini, lebih kurang macam konvensyen bawah protune jugak, tapi yang ini bawah koperasi. Jadi aku dengan 4 orang lagi terlibat dalam pertandingan ini. Untuk pertandingan ini, peserta dia berbeza dengan peserta konvensyen yang lepas. Orang lain pulak. Cuma aku je orang yang sama.

Aku seperti biasa, dengan tugas aku. Jadi eksekutif pemasaran lagi. Aku tak kisah pun dapat jawatan tu sebab aku memang minat dalam bidang pemasaran ni kan. So aku bersyukur je bila dapat apa-apa jawatan pun huhu.

Produk kami untuk pertandingan ini ialah roll pencil case. Diperbuat daripada gegelung tisu, kami modified kan dia menjadi sebuah kotak pensel. Ha teruja tak? Sebenarnya proses pembuatan dia tu sangat lah renyah (susah). Tapi nak buat macam mana lagikan? Benda diy apa lagi kami dah tak tahu nak buat apa. Tahun 2017 ni berkemungkinan ada lagi. So sapa-sapa yang ada idea untuk produk kreatif, bolehlah komen dekat bawah okay? 

Untuk pertandingan ni, dijalankan di Langkawi. Happy gila aku. Walaupun aku anak jati kedah, tapi bukan bermakna aku selalu pergi langkawi kan? Jarak Langkawi dengan Alor Setar itu bukan dekat seperti ruang tamu ke dapur. So setakat ni aku pernah melawat Langkawi 2 kali je. That's why aku happy gila bila dapat pergi lawan dekat Langkawi. Tambah pulak kami menginap dekat De'Baron Resort. Wah lagi lah happy!

Walau macam mana usaha kita sekali pun, kalau Allah tak bagi kita menang, tak menang jugak kan? Tapi kami tak kisah. Mungkin Allah nak suruh kami fokus dekat peperiksan PT3 dengan SMAMM yang mana memang dah dekat sangat dah dengan tarikh perlawanan ke peringkat kebangsaan tu. Kami happy sebab at least kitaorang dapat pengalaman. Yelah, orang kata pengalaman tu penting. Mematangkan kita.


PEPERIKSAAN PERCUBAAN PT3 2016

Okay sila baca dengan betul ye. PERCUBAAN dulu. Time percubaan ni, aku rasa aku bodoh lagi. Seriously, aku tak ada semangat langsung nak percubaan. Masih lagi main-main. And bila nak study, satu haprak pun aku tak faham. Contoh terdekat, math. Aku jadi buntu gila sebab tak faham. 

Lepas jawab soalan percubaan math tu, barulah tahu nak menyesal sebab tak study and fokus awal-awal dulu. Nak buat macam mana kan? Benda dah jadi. So telan jelah kepahitan tu. Jadikan penyesalan ni sebagai pengajaran dan langkah untuk kita terus berhati-hati pada masa akan datang. 

Jadi bila dah tak buat sungguh-sungguh, kena rasalah hasil tak sungguh-sungguh tu kan? Setiap hasil yang kita dapat, datang daripada usaha kita. Jadi aku sangat bangga dengan keputusan main-main aku. Bangga dengan diri sebab dapat tonjolkan kebodohan diri sendiri. Bangga dengan diri sendiri sebab dapat malukan diri sendiri huhu apa sedih sangat ni woi!


PEPERIKSAAN PENTAKSIRAN TINGKATAN 3 (PT3)

Okay, yang ni yang mendebarkan. Sebelum aku lalui peperiksaan pt3 ni, aku dah buat preparation dengan belajar math dekat maklang aku. Kebetulan dia guru math. So apa yang aku tak faham, aku belajar masa cuti dengan dia. So apa yang aku tak jelas masa study dulu, dah mula jelas sikit-sikit.

Lepas daripada belajar masa cuti tu, aku mula sedar yang dulu aku bengap sangat tak faham walaupun soalan tu sebenarnya mudah je. Lepas study tu aku rasa otak aku mula berjalan dengan lancar balik. Buka je sekolah lepas daripada cuti tu, aku perasan yang aku dah laju sikit bahagian math. Bila cikgu tanya, aku boleh jawab. Bila cikgu bagi soalan, jawapan yang aku bagi betul. Bila kawan tanya, aku boleh tolong ajarkan. Ah masa tu aku happy sangat sebab aku yakin kalau soalan pt3 ni lagi senang dari percubaan, insya Allah aku boleh jawab dengan tenang dan tepat.

Tapi apakan daya. Masa exam math pt3, soalan dia buatkan aku pening. Terlalu berbelit sampai aku sakit kepala tengok soalan-soalan math tu. Aku jadi rimas sebab kertas dia tebal sangat. Aku jadi pening dengan setiap soalan yang diberi. 

Lepas tamat je peperiksan tu, aku tengok ramai kawan-kawan aku nangis sebab nampak macam tak ada harapan nak dapat A dalam math. Aku cuma mampu memujuk je sebab aku tak mampu nak nangis haha. Balik daripada jawab soalan math tu, bad mood gak ah. Hari tu je aku bad mood. Hari lain aku happy je masa balik. 

Tapi alhamdulillah, walaupun tak dapat A dalam Math, aku still bersyukur at least aku tak failed huhu. Nak tengok ke aku dapat berapa A dalam PT3 kali ni? Bukan semua A tapi aku bersyukurlah sebab aku pun tak sangka dapat sampai macam ni sekali bila belek balik usaha aku kan? 


Actually banyak lagi aku nak kongsikan dengan korang. But I think I should make another post with specific title sebab takut post ni jadi panjang berjela pulak kan. 

Sampai sini dululah entry aku untuk kali ni. Aku harap korang enjoy masa membaca nya. Tak nak lah stress baca penulisan aku yang dah makin teruk sangat dah ni. Sampai tak ada ilham langsung dah nak tulis apa ni huhu.

Apapun aku harap korang boleh doakan supaya aku berjaya and dapat menggapai cita-cita. Aku bersyukur sangat akhirnya entry ni dapat di publish kan. Yelah selama ni duduk terperap dalam draft. Risau aku lama-lama jadi busuk dan tak laku. 

Jangan lupa follow aku and kalau boleh desak lah aku selalu untuk update blog ye. Bye!



XOXO


Konvensyen Tunas Niaga 2015

Assalamualaikum

Hello everybody! I am so sorry because I don't post anything in my blog since August 2015. Wow it's so longgggggg time! 

So harini aku akan bagitahu korang apa yang aku buat sampai sibuk sangat nak publish cerita dalam blog ni.

So let's start with September in the last year I guess.


KEM PERSEMBAHAN ICT 

Time ni aku terpilih untuk menyertai satu Kem Persembahan ICT di Hotel SP Inn . Time ni sumpah malas gila gila gila gila gila nak pergi cause aku ada plan time cuti 2 hari sempena cuti minggu tu. Maklumlah time tu cuti balik kampung buat hostelians . Tapi aku dipaksa menyertai satu kem yang belum tentu aku berminat,

Mana nak minatnya kalau tiba-tiba dipaksa oleh kakak tingkatan 5 untuk join this camp. Kenapa mesti aku yang terpilih? Sebab aku ialah ahli jawatankuasa Kelab Usahawan Muda yang satu-satunya tak ada terlibat dengan peperiksaan besar seperti PT3, SMAMM dan SPM. So that's why I am the chosen one hoho. 

Satu sekolah wakil 2 orang. Kalau ikutkan hati memang nak sangat suruh orang lain ganti. Tapi bila fikir balik, tanggungjawab aku juga selaku ahli jawatankuasa Kelab Usahawan Muda untuk join kem ni. Yelah selain menyibukkan diri dalam jualan harian, bulanan dan tahunan, ada juga perkara lain bawah tanggungjawab aku seperti menggantikan tempat kakak-kakak tingkatan 3, 4 dan 5 dalam kem seperti ini.

Dalam kem ini, kitaorang diharuskan bawa komputer riba sendiri. Memandangkan aku hostelian, jadi aku tiada komputer riba yang bakal dibawa. Jadi bagi memudahkan aku, aku ajak homelian ( macam alien lah pulak ) untuk menjadi wakil ke kem tersebut. Dan aku ajak kawan aku, Aisyah Khalil untuk join sekali kem tersebut. Dan dia tanpa membuang masa bersetuju dengan cadangan aku untuk pergi ke kem tersebut.

Kami akan bertolak ke Hotel SP Inn pada hari Khamis tepat jam 2 petang dengan menaiki bas dibawah Perbadanan Kemajuan Negeri Kedah (PKNK). Dalam perjalanan ke bangunan PKNK tersebut, Ustaz Bushrol Hadi, guru pengelola Kelab Usahawan Muda Sekolah ada ceritakan kepada kami kelebihan join kem bawah PKNK. Antaranya tidur, makan, rehat, belajar di hotel yang selesa. Dapat elaun sehari RM10. Makanan disediakan. Dan macam-macam lagi!

Dengar je memang semangat nak mampos lah pergi sana. Ustaz pesan ustaz nak salah seorang dari kami jadi penghuluwati di sana. Bukan nak gila kuasa tapi benda tersebut memang berguna dalam markah kokurikulum dan banyak benefits yang boleh dapat kalau jadi penghulu ataupun penghuluwati.

Sampai je PKNK kami terus bertolak ke SP Inn. Disana Aisyah Khalil dilantik menjadi penghuluwati dan penghulu nya datang dari SMK Dato' Syed Ahmad, Kuala Nerang , Zakwan.

Disana kami diajarkan cara-cara membuat slide bagi persembahan ICT untuk pembentangan laporan syarikat . Jadi kami belajarlah banyak sangat cara-cara buat slide menggunakan Powerpoint yang sebelum ni kami tak tahu pun kami jadi tahu.

Seterusnya kami dibahagikan kepada beberapa kumpulan untuk membuat persembahan ICT. Kami kena buat satu produk untuk dipasarkan dan kami kena bercakap di depan tentang produk kami. Aku dilantik sebagai Pengurus Besar dan mentor kami cakap aku ditugaskan untuk bercakap semua dihadapan. Fuh! 

So aku pun cakaplah sorang-sorang dihadapan dengan ditemani oleh 3 orang lagi rakan. Cakap suka hati je. Jangan nak baku sangat because this is our first time. Dan akhirnya aku dapat tempat ketiga dalam pertandingan tersebut. Dapat hadiah pendrive 8gb tak silap. 


KEM PEMBUBARAN SYARIKAT

Seterusnya Kem Pembubaran Syarikat di Intan Wilayah Utara (INTURA). Setiap sekolah perlulah menghantar wakil seramai 5 orang selaku Ahli Lembaga Pengarah. Time ni kami angkut je orang-orang yang bakal pergi ke kem tersebut memandangkan tiada siapa-siapa yang dilantik lagi menjadi ALP Syarikat. 

Dalam kem ni, actually satu bilik dua orang. Tapi kami dah ditakdirkan dapat satu bilik seorang. Time tu syok gila sebab bilik tak kongsi! Bila tengok suasana bilik, syok giler ah aku sebab fully complete bilik yang kami dapat. Ada aircond, peti ais, tv, katil single, bilik air, iron board dan iron dan benda-benda yang wajib ada dalam bilik. Yang syoknya lagi (banyak betul benda syok) , yang dapat satu bilik dua orang tu tak ada peti ais. Tu yang saja show off dalam group whatsapp bila yang lain merungut tak ada peti ais disediakan.

Dalam kem pembubaran syarikat ni, yang bestnya kami ada aktiviti outdoor. Memang banyak aktiviti outdoor berasaskan tali yang kami buat. Dan kem ni banyak juga kami belajar daripada bermain. Untuk kem kali ini, pesertanya ramai gila dan tak berapa best sangat sebab hadiah tak ada :( (hahaha tahu nak hadiah)

Tapi still dalam kategori best lah sebab semua free kan? Ahahaha. Aku suka kem ni sebab ramai kawan dapat kenal. Kawan kem sebelum ini pun dapat jumpa balik. Kawan yang kenal cuma dalam group whatsapp pun kenal balik dah dekat kem.



KONVENSYEN TUNAS NIAGA NEGERI KEDAH

Finally lepas je kami balik dari kem yang terakhir, memang usaha untuk buat laporan syarikat lah bagi siap sebab syarat nak masuk dalam kategori pembentangan kena siapkan laporan. Sebab nama pun ' membentangkan laporan syarikat ', kalau laporan tak siap apa benda yang nak bentangnya?

Usaha bukan main kitaorang, memang macam-macam benda terjadi sempena nak buat laporan tu. Antaranya kena marah dengan cikgu, kena tegur dengan cikgu, kena tulis nama dalam buku ponteng kelas, kena marah dengan pengurus besar, bergaduh dan macam-macam lagi! Fuh, cabaran teruk gila. Sampai aku kena lucut jawatan Pengawas SPBT . HAHAHAHAHA -_-

Kami cuma ambil masa 2 hari je untuk berlatih bentang sebab kami memang busy gila dalam bahagian slide yang tak siap-siap. Bukan senang tau nak buat mende alah tu. Ambil masa yang lama sebab slide kami kena paling kurang 30 slide. Huh nak tulis apa dalam slide sampai 30 slide tu? Penat tu jangan cakap. Memang kalau boleh, tiap-tiap hari boleh tertidur dalam makmal ICT tu. 

Bagi permainan Catur Bestari pulak, kami diwakili oleh 4 orang pelajar putera dari tingkatan 4. Sehari sebelum lawan memang mereka baru diajar macam mana nak main Catur Bestari tu. Aku pun tak berapa faham sangat fasal Catur Bestari ni. Yang aku tahu dia lebih kurang Jutaria tapi yang ni more susah lah sebab dia main saham lah, gaji lah, duit berjuta-juta lah dan macam-macam lagi. 

Pada tarikh 28 Januari 2015 bertempat di Hotel Park Avenue, Sungai Petani (dah kenapa tiba-tiba intonasi macam nak umum pelajar mithali ni) Pertandingan Konvensyen Tunas Niaga Peringkat Negeri Kedah diadakan. Sebanyak 11 sekolah akan berentap dengan kami dalam pembentagan laporan syarikat. 

Mula-mula sampai memang takut gila ler sebab kitaorang bukan ada pengalaman langsung dalam pertandingan bawah protune ni. Nak harapkan kakak-kakak senior dulu pun diorang tak pernah join sebelum ni. Bermaksud kami lah yang join for the first time in our school. 

Masuk je nampak pelbagai baju karporat yang tersarung dekat badan diorang. Memang nampak hebat habis! Nak pandang pun dah takut apatah lagi nak pergi dekat. (Ceh! Acah jer) Kitaorang datang pakai baju sekolah kain cotton putih dan kain sekolah warna hitam bersama kot pinjam yang tersarung di badan. Memang nampak jauh beza gila dengan sekolah lain yang datang pakai kemeja dan baju korporat yang lain. Fuh!

Tapi baju tak melambangkan apa-apa. Ia hanyalah satu markah bonus bagi yang berpakaian kemeja. Yang penting tampil korporat dan kemas. Itu saja. Kami dapat undian no. 7 . Selamat sikitlah rasanya bila berada di tengah-tengah. Tak adalah terkejar-kejar nak buatkan? Kami buat persembahan, alhamdulillah walaupun ada kesilapan sedikit tetapi berjaya dibentangkan dengan tenang dan yakin. 

Aku sebenarnya dah malas nak buat ayat-ayat suspen ni. Otak dah kering idea pun. So aku teruskan je ye apa aku nak cakap. Selepas perasmian dari Ketua PKNK, kami dihidangkan dengan nyanyian lagu dari band yang datang dari SMK Syed Al-Bukhary. Aku suka sangat dengan permainan muzik mereka. Nampak sangat profesional. (Bagi akulah. Maklumlah dah tak tahu main cakaplah orang yg tahu tu pro)

Tiba masa yang ditunggu-tunggu iaitu umum pemenang untuk 8 kategori yang dipertandingkan. Alhamdulillah, kami menang 5 kategori daripada 8. Ya Allah bersyukur sangat-sangat atas usaha titik peluh kami, akhirnya terbuah hasil yang kami idamkan selama ini. 


Anugerah Laporan Syarikat Terbaik : MAKTAB MAHMUD ALOR SETAR
Anugerah Produk Kreatif Terbaik : SMK SULTAN BADLISHAH
Anugerah Perkhidmatan Terbaik : SMK SULTAN BADLISHAH
Anugerah Pameran 'Booth' Terbaik : SMK SYED AL-BUKHARY
Anugerah Persembahan Terbaik : MAKTAB MAHMUD ALOR SETAR
Anugerah Guru Pengelola Tebaik : MAKTAB MAHMUD ALOR SETAR
Anugerah Pengurus Besar Terbaik : MAKTAB MAHMUD ALOR SETAR
Anugerah Syarikat Terbaik : MAKTAB MAHMUD ALOR SETAR

Pertandingan Catur Bestari : SMK SYED AL-BUKHARY - No 1
                                                              MAKTAB MAHMUD ALOR SETAR - No 2
                                               ERROR 404 - No 3 (x ingat actually)

Alhamdulillah, bersyukur sangat-sangat dapat join Konvensyen Tunas Niaga Peringkat Nasional. Tak sangka dapat pergi sejauh ini seterusnya membanggakan cikgu-cikgu sekolah kami. Alhamdulillah Ya Allah.

Apapun tahniah untuk sekolah lain yang turut menyertai pertandigan Konvensyen Tunas Niaga Peringkat Negeri ini. Sesungguhnya percayalah cakap saya yang korang memang hebat gila! Boleh maju lagi ke peringkat Nasional. 


KONVENSYEN TUNAS NIAGA NASIONAL

Haaa yang ni lagi takut! Sumpah takut gila bila sampai dekat Tower Regency Hotel, Ipoh Perak. Tak tengok lagi orang lain. Tengok banner pun dah kecut perut. Lepastu tengok password wifi hotel dah tak terkejut dah lah HAHAHA 

Kitaorang tidur dekat Tower Regency Hotel Ipoh Perak tapi buat persembahan dekat Hotel Casuarina@Meru , Ipoh Perak. Hari first sampai malam tu terus kena pergi Casurina@Meru untuk sesi taklimat disiplin.

Memang sepanjang 4 hari 3 malam kami kerja ulang-alik dari Tower Regency Hotel ke Casuarina@Meru. Tipulah tak penat. Penat tapi bahagia sebab macam-macam orang kami jumpa! Seluruh Malaysia! Bila lawat booth diorang rasa macam lawat negeri masing-masing dah. Sebab layanan mereka pada booth, yang Kelantan kecek Kelate. Yang Terengganu pun cakap Terengganu. Yang Sabah cakap Sabah baa , Sarawak jugaa dan macam-macam lagi. Memang sumpah syok gila! 

Lepastu kami dapat tengok persembahan daripada setiap negeri. Seriously semua hebat-hebat belaka! Tiba-tiba rasa tubuh ni kecil sangat nak tonjolkan diri yang aku masuk dalam pertandingan tu. Serius diorang hebat-hebat belaka! Salute lah aku! Patutlah menang Konvensyen Negeri masing-masing. memang layak gila!

Malam dinner tu waktu keputusan diumumkan. Alhamdulillah kami tak menang apa-apa anugerah. Walaupun tak menang tapi kami still berbangga dengan pencapaian kami sehingga ke tahap ni. Insya Allah tahun depan akan kami cuba lagi dengan lebih bersungguh-sungguh. Tahun ni kita ambil pengalaman dulu.

Doakan kami dapat mewakili sekali lagi ke peringkat Nasional dan seterusnya menang dengan cara yang adil dan saksama di Nasional 2016. Aamiin. Semoga Allah merahmati orang yang mendoakan kejayaan kami.

Pendek je cerita aku di Konvensyen Tunas Niaga Nasional. Jet lag tak habis lagi kut HAHAHA ke tak sanggup hadapi kekalahan? HUHUHU 

Apapun KENANGAN tu yang penting. Rindu sangat sangat sangat sangat sangat sangat konvensyen. Rasa macam nak putar balik masa. Ngorat semua yang handsome. Ngorat juri HAHAHA Lepaskan rindu balik di Konvensyen. Huarghhh! 

Jangan lupa eh. Doakan kami untuk Konvensyen Nasional seterusnya :)




Sekian, terima kasih.











Tips : 5 Sikap Yang Membuatkan Perempuan Nampak Buruk !

Assalamualaikum



Hye peeps! Lama aku tak buat tips kan? So tiba-tiba hari ini rasa terbuka hati nak buat tips memandangkan duk tengok lama dah tips tu kosong. Tiba-tiba dapat idea nak buat 5 Sikap Yang Membuatkan Perempuan Nampak Buruk ni. Actually dia bukanlah tips sangat pun kan? Tapi aku letak dalam kategori tips sebab aku nak lepas korang baca ni bawak-bawaklah sikap yang elok sikit ye.

       So, nak jadi cantik ni bukan setakat pakai makeup je. Perangai pun kena jaga jugak. Maybe lah ada sesetengah yang kata aku pun lebih kurang je, tapi tak apa. Entry ni aku buat bukan pada readers je, tapi dekat diri aku jugak. Moga-moga bila aku baca balik entry ni suatu hari nanti, dengan perangai aku yang buruk jugak, insaflah balik kan?

        Kenapa 5 je? Sebenarnya boleh je bagi lebih. Tapi tengoklah! Baru intro dah 3 perenggan. Sebenarnya sikap ni aku tengok pada diri aku dan orang sekeliling jugak. Apa pendapat orang dan pendapat diri aku. 

        Okey malas nak buang masa. Jom tengok 5 Sikap Yang Membuatkan Perempuan Nampak Buruk .

  1. SUKA BERCAKAP KASAR / MENCARUT 

Yang ni aku mengaku kadang-kadang aku pun buat. Yelah sometimes kita geram sangat dengan orang yang cari fasal tiba-tiba kan? Tapi sekarang ni i'm try to be nice. Dah tak nak cakap kasar-kasar ni bila geram. 

Cuma aku nak pesan dekat sini, kalau korang memang style kasar dan tak boleh move on, bawak-bawaklah bertenang sikit ye nak. Bukan apa. Takut melukakan hati orang tersayang. Setengah orang nampak perempuan buruk sangat kalau mencarut. 


     2.  SEPERTI KATAK DIBAWAH TEMPURUNG 



Kalau perangai macam ni, aku yang perempuan pun naik meluat. Bukan apa. Tolonglah ambil tahu hal isu semasa sikit. Jangan nak duduk bawah tempurung je. Kalau tanya tu mintak-mintak boleh jawab lah soalan-soalan berkaitan hal isu semasa tu. Dah tu jangan nak salahkan orang cakap kita ja yang betul.

    3.  BANGGA DIRI MELEBIH-LEBIH 

635743081985019856-1825494403_work

Yang ni berlaku sendiri dekat kawan-kawan aku. Diorang geram dengan sorang perempuan ni. Suka sangat bangga diri sorang-sorang dia. Memanglah cantik tapi lepas dengan ayat masuk bakul angkat sendiri dia tu orang sekeliling rasa jengkel. Take a note, girls!

     4.  PANAS BARAN

tumblr_mdnqr64BHM1rojiixo1_500

Perempuan memang cepat marah kan kalau tengok dalam cerita-cerita drama. Cepat bad mood kalau putus cinta or something like that. Ubahlah sikap cepat marah, moody terlebih. Annoying sangat tau.

       5.  SUKA MENIPU DAN MEMUTAR BELITKAN AYAT

anigif_original-30188-1404409795-25

Aku mengaku aku memang pandai bab-bab ni. Tapi aku cuma menggunakan kuasa ini untuk keselamatan dan demi menjaga hati orang. Yang lain aku tak pakai. Kadang-kadang benda ni buat ramai tak suka . Sebab yelah. Memang nampak sangat salah dia, pandai pulak putar belitkan cerita. Aiseh!




      So kesimpulan dia jaga hati, jaga peribadi, jaga iman, jaga muka !

credit : hanasuva.com


XOXO